бул. Васил Левски 1а, София 1142
+359 895 313152

Новите реалности в дигиталния свят

2017 година е изключително значима за дигитализацията в световен мащаб. С новия доклад „Глобална картина на цифровизацията през 2017 (Digital In 2017 Global Overview)“ от We Are Social и Hootsuite се разкрива, че повече от половината от населението на света сега използва интернет.

Всички тези констатации имат забележителни последици за бизнеса, правителствата и обществото като цяло, но те също свидетелстват за скоростта, с която цифровата свързаност променя живота на хората по целия свят.

Само 25 години Тим Бърнърс-Лий предостави на обществеността „World Wide Web“, но сега вече интернет се е превърнал в неразделна част от ежедневието на повечето от населението на света.

Не само бързото нарастване на интернет потребителите е било констатирани, също са идентифицирани и още много важни етапи като част от тазгодишния отчет на Global Digital, включително:

  • Повече от половината от света използва смартфон;
  • Почти две трети от населението на света има мобилен телефон;
  • Повече от половината от световния трафик в мрежата сега идва от мобилни телефони;
  • Повече от половината от всички мобилни връзки по света сега са „широколентови“;
  • Повече от една на пет от населението на света са пазарували онлайн през последните 30 дни.

Общ преглед

Дигиталният свят бележи забележителен ръст през 2016 г., като темпът на промяна се ускорява почти във всички ключови показатели спрямо 2015 г.

Picture1

Темпът на промяната е ключов момент в доклада от 2016, но като се има предвид, че глобалното разпространение на интернет вече надхвърля 50%, този темп не намалява, а продължава да расте и през последните 12 месеца:

Picture2

Потребителите на интернет са се разраснали малко повече, отколкото през 2015 г., докато броя на новите потребители в социалните медии и мобилните социални медии са се увеличили с повече от два пъти.

Също така е интересно да се отбележи, че делът на развитите икономики в глобалните цифрови потребители спадна тази година, тъй като дигиталният растеж в Азиатско-тихоокеанския регион, особено в Южна и Югоизточна Азия, премести баланса по-на изток.

Азия сега е дом на повече от половината интернет потребители в света, 54% от потребителите на социални медии в света и 56% от всички мобилни потребители на социални медии. Тук темпът на промяна е също най-висок и представлява 70% от общия ръст на глобалните потребители на интернет, 62% от ръста на потребителите на социални медии и 64% потребителите на социални медии.

ЕВРОПА

Европа отбеляза малко по-бавен дигитален растеж в сравнение с други части на света през 2016 г., но регионът изгражда добре организирана инфраструктура. Потребителите на интернет са се увеличили с 21 млн. до общо 637 млн., което представлява ръст от 3% на годишна база.

Социалните медии в Европа нараснаха с 5%, за да преминат общо 400 милиона потребители на континента, докато мобилните социални медии са нараснали с 11% в сравнение с 2016 г., като 340 милиона души в региона използват социални медии чрез мобилни устройства всеки месец.

Използване на интернет

Както отбелязахме в началото повече от половината от населението на света сега използва интернет.

Нещо повече, ръстът в употребата на интернет продължава да се ускорява по целия свят, като броят на потребителите в световен мащаб се е увеличил с над 80% през последните 5 години.

Последните ни данни сочат, че повече от 90% от интернет потребителите в света се включват онлайн чрез мобилно устройство.

Изследванията ни показват, че често е трудно да се идентифицира само една цифра за „потребителите на интернет“ в дадена страна, тъй като хората използват все по-разнообразни устройства и средства за достъп до свързани услуги.

Въпреки тези окуражаващи данни за ръста при ползването на на дигиталните услуги, то неоспорим факт е също, че достъпът до интернет все още е много неравномерен по целия свят.

Добрата новина е, че мобилните интернет връзки се подобриха значително в много развиващи се икономики, като например Филипините се радват на впечатляващ скок в средната скорост на мобилната връзка.

По-бързият мобилен достъп до интернет може да е една от причините, поради които филипинците прекарват повече време в интернет, отколкото хората в други държави, данните показват, че средният филипински потребител на интернет прекарва всеки ден огромни 9 часа онлайн, като мобилният достъп е повече от три. половината от тези часове.

Комбинацията от по-бързи мобилни връзки и подобрен достъп до смартфони доведе до още едно от ключовите констатации от тазгодишния доклад: повече от половината от всички уеб страници се предлагат на мобилни телефони.

Делът на мобилните устройства в уеб трафика е нараснал с 30% на годишна база, като по-голямата част от това увеличение идва от развиващите се световни икономики.

Но той варира значително между отделните страни. Изненадващо Нигерия е на върха на класацията за мобилен дизайн на интернет страници. Там всеки 4 от 5 сайта е с адаптиран дизайн за мобилно устройство. Русия е в обратния край – там едва 1 от 7 сайта  се визуализира на мобилно устройство.

 

 

Leave a comment