бул. Васил Левски 1а, София 1142
+359 895 313152

Salesforce си постави амбициозна цел, която може и да не успее да изпълни

Salesforce.com си е поставила за цел да удвои годишните си приходи, пише Wall Street Journal. Но компанията за бизнес софтуер е изправена пред голямо предизвикателство с надскачането на сумата от 10 млрд. долара, които очаква да генерира през следващата си фискална година, до 20 млрд. долара, като основната причина за това е увеличаващата се конкуренция.

Базираната в Сан Франциско фирма държи най-голям дял от пазар на софтуер, който помага на търговците да следят интеракциите си с клиентите и потенциалните такива. Но компании като Microsoft, SAP и Oracle изземат от нейния дял.

Допълнителен натиск създава и скептицизмът на някои анализатори, че компанията може да поддържа бързия си темп на растеж, докато целият пазар расте с постоянен темп. Инвеститорите могат да започнат да изискват Salesforce, която отчете загуби през последните пет години, да започне да генерира печалба, ако растежът на приходите се забави, твърдят анализатори.

Това изглежда не смущава главния изпълнителен директор Марк Бениоф, който разкри желанието за постигането на целта от 20 млрд. долара по време на конференция през ноември, но така и не постави времева рамка за това.

Докато компанията работи с все повече клиенти онлайн, пазарът на софтуер за маркетинг, обслужване на клиенти и свързани с това инструменти, се очаква да нараства с годишен темп от 14% между 2015 и 2020 г., достигайки 51,55 млрд. долара според оценки на Gartner.

Salesforce има за цел да генерира годишен растеж на приходите между 20 и 30%, заяви през октомври главният финансов директор Марк Хокинс пред инвеститорите. С този темп нейните приходи ще достигнат 20 млрд. долара между 2021 и 2022 г., от прогнозираните 10 млрд. долара за фискалната 2018 г.

Генерирането на такъв растеж ще бъде трудно, твърди Андрю Бартълс, анализатор във Forrester Research. “20% са разумни. 30% са твърде много”.

Растежът на приходите на Salesforce се забави до 24% през фискалната 2016 г. от 37% през 2012 г. Експанзията на нейния основен пазар – софтуера за търговци, беше 13% през последното тримесечие.

След последователни години на загуба, Salesforce плахо се насочва към печалбата.

Нейната нетна загуба се сви значително през фискалната 2016 г. до 47,43 млн. долара. от 262,69 млн. долара година по-рано. Компанията очаква през 2017 г. да генерира печалба между 24 и 25 цента на акция, което означава нетен марж от около 2%.

Значителните продажби и маркетингови разходи, които помагат на Salesforce да генерира приходи, са предизвикателство. Тези разходи възлизат на близо 47% от приходите за последното тримесечие, но са под 48-те процента, отчетени преди година.

Досега инвеститорите са склонни да се откажат от печалба в замяна на растеж. Но тяхното спокойствие може да си има граници, особено, ако растежът продължи да се забавя.

“В някакъв момент може да очакваме инвеститорите да кажат: Къде са парите?”, коментира Бартелс.

Директорите на Salesforce твърдят, че се стремят към бърз растеж на приходите, за да финансират усилията за разширяване на бизнеса в области като анализа, изкуствения интелект и интернет на нещата. Увеличението на паричния поток и цената на акциите, които често съпътстват ръста на приходите, могат да платят за придобивания и привличане на топ инженерни таланти.

Salesforce притежава най-голям дял от пазара на софтуерни услуги за връзка с клиентите – близо 20% за миналата година, според Gartner. Но тя може да се сблъска с предизвикателства от страна на SAP, която има около 10%, и Oracle, която е с близо 8%.

Leave a comment